Echte Mannen Staan
Hun Vrouwtje

Met de kick off van het online offensief ‘Echte mannen staan hun vrouwtje’ rond Moederdag, starten we het gesprek over houdbaarheid en wenselijkheid van rolpatronen als het gaat om werken en zorgen.

Anno 2015 zitten we nog steeds teveel gevangen in hardnekkige traditionele rollen voor mannen en vrouwen. Er zijn allerlei opvattingen over wat "een echte man” of "een echte vrouw” is. Dat onbewuste denken in "typisch mannelijk” of "typisch vrouwelijk” moet op de schop, want het belemmert mannen en vrouwen in de keuzes die ze maken als het gaat om het combineren van werken, opvoeding, scholing, vrijwilligerswerk, mantelzorg en andere taken.

‘Echte mannen staan hun vrouwtje’ is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

1. Van wie is dit initiatief?

Van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het ministerie van OCW werkt aan grotere deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt. We vinden het belangrijk dat de economische zelfstandigheid van vrouwen wordt vergroot door het bevorderen van kansen voor laagopgeleide vrouwen, een betere combinatie van werk en zorg voor vrouwen én mannen en verkleining van de loonverschillen tussen de seksen. Maar ook het bevorderen van meer vrouwen in hogere functies.

2. Waarom dit initiatief?

Met de participatiesamenleving voor de deur wordt de urgentie groter om werk- en zorgtaken opnieuw te herverdelen. Dit is relevant voor vrouwen, voor mannen, maar ook voor werkgevers. Emancipatie is natuurlijk veel meer is dan een mannelijke ‘concessie’. Het gaat er in de kern over dat vrouwen en mannen, hun talenten en capaciteiten goed kunnen ontplooien, zowel in het werk als privé. Het gaat over jezelf kunnen en mogen zijn en het beste uit jezelf halen, als mens. En dat het belangrijk is dat je daarover nadenkt, je blik verruimt en je niet (onbewust) in een bepaald keurslijf laat drukken.

3. Voor wie is dit bedoeld?

Alle mannen en vrouwen in Nederland. Jong en oud: Mannen die vinden dat je het huishouden beter aan vrouwen kunt overlaten. Vrouwen die vinden dat je het huishouden beter aan vrouwen kunt overlaten. Vaders die ‘op hun kinderen passen’ als hun vrouw even weg is. Vrouwen die dromen van een eigen zaak maar niet weten hoe ze dat kunnen organiseren met een gezin. (Jonge) vaders die meer dan fulltime werken en ook nog eens hun kind van de crèche halen, moeders die ervoor gekozen hebben thuis te blijven voor de kinderen en zich daar helemaal happy bij voelen (of niet). Vrouwen die voor hun schoonmoeder zorgen omdat ze vinden dat zij dat beter kunnen dan hun man. Mannen die hun vrouw voor zijn ouders laat zorgen omdat ze vinden dat hun vrouw dat zo goed doet of omdat ze zelf geen tijd hebben omdat hun baan niet flexibel genoeg is om het zelf te doen. Zoons die het vanzelfsprekend vinden dat hun zussen het leeuwendeel van de zorg voor hun ouders op zich nemen. Parttime werkende moeders die voor de kinderen zorgen, het huishouden, hun eigen moeder en dan ook nog op school meehelpen. Vrouwen die zich afvragen hoe al die andere vrouwen dat toch doen. Vaders die er (tijdelijk) voor hebben gekozen thuis te blijven voor de kinderen. Mannenstellen die de vraag krijgen of hun kind geen moeder nodig heeft en vrouwenstellen die de vraag krijgen of hun kind geen vader nodig heeft. Vaders die eigenlijk liever wat minder uren willen gaan werken om hun kinderen vaker te kunnen zien maar zich dat niet kunnen veroorloven (bijvoorbeeld omdat hun vrouw niet werkt of een klein baantje heeft). Mannen die zeggen dat ze in hun baan absoluut niet parttime kunnen werken. Jonge vrouwen zonder kinderen die zich afvragen hoe ze ooit de zorg van kinderen met hun werk zouden kunnen combineren. Mannen die vader worden en nooit de vraag krijgen van hun vrienden/werkgever hoe ze dat met hun baan denken te gaan doen.

4. Waarom rond Moederdag?

Moederdag is de dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet omdat we niet zonder ze kunnen, ze er altijd voor ons zijn en ze zo ontzettend veel voor ons doen. Een uitgelezen dag om even stil te staan bij de rol van moeders, van vrouwen en daarmee ook juist de rol van mannen in onze samenleving. Want waarom denken de meeste mensen in Nederland nog dat vrouwen beter zijn in zorgtaken dan mannen? Ze hebben er gewoon meer ervaring mee! Op Moederdag staan we even stil bij hoe we het met z’n allen -en elk van ons als individu- hebben geregeld dat werken en dat zorgen. En of we ons daar happy bij voelen of dat we nieuwe keuzes gaan maken.

5. Is dit offensief erop gericht om mannen achter het aanrecht te krijgen? Of is het een vingertje naar vrouwen om meer gaan werken?

Geen van beiden. Mannen hebben het heel erg druk want zij werken gemiddeld meer uren dan vrouwen. Vrouwen hebben het ook heel erg druk met werk en zorg. Er worden heel veel ballen tegelijk in de lucht gehouden. Ons punt is dat het veel vanzelfsprekender zou moeten zijn dat mannen en vrouwen zich evenzeer verantwoordelijk voelen voor het gezinsinkomen en de zorgtaken. Het gaat erom dat mannen en vrouwen meer ruimte krijgen en nemen om hun leven in te richten zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. En daarover in gesprek gaan met elkaar. Dat is het doel van dit offensief, we dagen je uit in gesprek te gaan over de verdeling van werk en zorg!

6. Hoe en wanneer kun je meepraten?

Dat kan nu al via deze facebookpagina en via twitter @stajevrouwtje en de hashtag #stajijjevrouwtje. Deel je ervaringen, mening, foto’s en tips!

7. Blijft het bij deze actie?

Nee, er gebeurt natuurlijk meer. Binnenkort gaat een campagne van start speciaal voor en door jongens, gericht op het doorbreken van stereotiepe macho-rollen: www.beatthemacho.nl. Verder loopt er een project om organisaties als consultatiebureaus, kinderopvang, en basisscholen te helpen om mannelijke opvoeders beter te bereiken. Dit soort organisaties spreken nu vaak onbedoeld vooral moeders aan.

Staartjes Maken

Vaders kunnen ook de haren van hun dochter doen. Echte mannen doen dat wel op hun eigen manier. Met de stofzuiger! Doe een haarelastiekje om de buis van de stofzuiger en het uiteinde op het hoofd van je dochter. Elastiekje eraf rollen en klaar. Sneller dan een minuut!

lifehack-1

Monsterspray

Is jouw kind bang voor monsters in het donker? Knip, plak en mix een flesje monsterspray! Want echte mannen jagen monsters weg. Op hun eigen manier. Geheid succes.

lifehack-2

Strijkvoetbal

Echte mannen strijken. Maar wel op hun eigen manier. Waarom niet tijdens het voetbal? Twee vliegen in één klap! Vrouwen zijn niet de enigen die kunnen multi- tasken...

lifehack-3

Afwasboorstel

Echte mannen houden van snel en makkelijk. En je vrouw van schoon. Dit is de oplossing: de afwasboorstel. Ook voor de badkamer en het toilet.

lifehack-4

Babyboener

Echte mannen zijn slimme mannen. En gebruiken de tijd met hun kinderen goed. Leuk en nuttig. Vier schoonmaaksponzen op het huispak van je kind en kruipen maar! ;-)

lifehack-5